12 Aralık 2020 Cumartesi

Rett Sendromu Nedir? Evreleri, Belirtileri Ve Tedavi Seçenekleri Nelerdir?

Rett sendromu, dünya çapında çeşitli etnik gruplarda ve ırklarda, özellikle de kızlarda bulunan nörolojik bir hastalıktır. Bu rahatsızlığın erkeklerde de görülebildiği bilinmektedir. Ancak erkek fetüslerde bu sendrom genellikle anne tarafından düşük Bilence yapma, anne karnında ölüm veya doğum sırasında ölüm gibi durumlarla sonuçlanır. Bu Sendromlu Rett Sendromu Nedir? Aşamalar, Belirtiler ve Tedavi Seçenekleri Nelerdir? Çocuklar genellikle 6-18 aylık olana kadar normal veya normale yakın gelişir. Bu aylardan sonra çocuk geçici bir durgunluk veya gerileme dönemine girer, ellerini sıkar ve dış çevre ile iletişim kurma yeteneğini kaybeder. Hemen ardından basmakalıp el hareketleri, baş gelişiminde yavaşlama Bilgi Yarışması ve yürüme bozuklukları ortaya çıkar. Ayrıca çocuk uyanıkken düzensiz nefes alma ve nöbet gibi sorunlar da görülebilmektedir.

Rett Sendromu nedir? Aşamalar, Belirtiler ve Tedavi Seçenekleri Nelerdir? Rett Sendromunun Belirtileri Nelerdir?
Rett sendromunun çok sayıda semptomu vardır. Bu belirtiler:


 
Çığlık atakları,
- Panik atak,
- Sürekli ağlama,
- göz temasından kaçınmak,
İlgi eksikliği,
Yutma güçlüğü,
Denge ve koordinasyon sorunları,
- Kısa boy probleminden dolayı yürümede zorluk,
Hipotoni
Yetersiz beslenme nedeniyle istenmeyen vücut orantısızlığı,
- yüz ve el kaslarının spazmı,
- Dişleri gıcırdatma,
- Mikrosefali ile birlikte küçük ve büyükbaş gelişiminde yaşanan sorunlar Rett sendromunun tiplerine göre değişiklik gösterebilir. Ancak belirtiler erken tespit edilmeli ve sonuç olarak uzman bir doktora danışılmalıdır.

Rett Sendromu Hangi Aşamalarda Oluşur?
Birinci Aşama: Rett sendromunda ilk aşama 6-18 ay arasında başlar. Bu aşama birkaç ay veya bir yıl sürebilir. Bu aşamadaki bebeklerin çok az göz teması olabilir ve oyuncaklara olan ilgileri azalmaya başlayabilir. Ayrıca oturma ve taramada gecikmeler olabilir.

İkinci Aşama: 1-4 yaş arası çocuklar geçmişte sahip oldukları yetenekleri kaybederler. Bu tür bir kayıp, haftalar veya aylar boyunca hızlı veya daha yavaş gerçekleşebilir. Baş gelişiminde yavaşlama, hiperventilasyon, anormal el hareketleri, görünürde bir neden olmaksızın çığlık veya ağlama, koordinasyon ve hareket sorunları, iletişim kaybı ve sosyal etkileşim gibi Rett sendromunun temel semptomları ortaya çıkar.

Üçüncü Aşama: Üçüncü aşama genellikle 2-10 yaşları arasında başlar. Ayrıca bu aşama uzun yıllar devam edebilir. Nöbetler bu aşamada başlayabilir ve 2 yaşından önce ortaya çıkmaz.

Dördüncü Aşama: Bu aşama, 10 yaşından sonra başlayan bir aşamadır. Yıllar veya on yıllar sürebilir. Belirtiler; hareket kaybı, eklem kontraktürleri, skolyoz ve kas zayıflığı. İletişim, kavrama ve el becerileri sabit kalır veya biraz gelişir. Nöbetler de daha da azaltılır.


 
Rett Sendromu nedir? Aşamalar, belirtiler ve tedavi seçenekleri nelerdir? Rett sendromu testi nasıl yapılır?
Rett sendromu testi uzman bir doktor gözetiminde ve bazı muayeneler altında yapılır. Bu doğrultuda görüntüleme yöntemleri, kan testleri ve semptomlarla gerekli çalışmalar yapılır. Bu bakımdan özellikle sendromun neden olduğu şiddet büyük önem taşımaktadır. Bu nedenle hastalığın ilerleyen evrelerinde ortaya çıkan semptomlar, uygulanacak tedaviler açısından son derece önemlidir. Rett sendromu diğer sendromlara çok benzediğinden, semptomlarınızı dikkatlice incelemek ve test etmek önemli bir adım olacaktır.

Rett Sendromu Nasıl Tedavi Edilir?
Günümüzde Rett sendromu için kesin bir çözüm bulunmasa da hastalığın şiddetini en aza indirmek ve çocuğun fiziksel ve zihinsel olarak sosyalleşmesini sağlamak için bazı tedavi yöntemleri kullanılmaktadır. Bu kapsamda çocuğun gastrointestinal ve beslenme sorunlarına karşı tedavi yapılır. Ayrıca hastanın iletişim becerilerini artırmak için bazı özel yöntemler uygulanmaktadır.

Tedavide bazı ilaç tedavileri de yer almaktadır. Ayrıca uyku yardımcıları ile birlikte konuşma terapisi, fizik ve mesleki terapi yöntemleri de yapılmaktadır. Antipsikotiklerin yanı sıra sosyal yaşama katılım için ebeveyn danışmanlığının kontrolünde bazı çözüm yöntemleri kullanılmaktadır. Özellikle çocuğun iletişim becerilerini en üst düzeye çıkarmak için uygulanan terapiler sosyal hayatta büyük önem taşımaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder