9 Aralık 2020 Çarşamba

Diş Dolgusundan Sonra Yaşanması Olası Problemler

Bir kişinin dişinde boşluk olduğunda, diş hekimi muhtemelen bir dolgu önerecektir. Dolgular güvenli ve etkilidir, ancak bazı insanlar daha sonra rahatsızlık veya diş hassasiyeti yaşarlar. Çoğu zaman bu hassasiyet normaldir ve birkaç gün veya hafta içinde kendiliğinden düzelir. Kişi aşırı ağrı, ateş, kızarıklık veya Menderes Diş Hekimi şişlik gibi diğer belirtilerden rahatsız olursa hemen diş hekimine gitmelidir. Kişinin diş dolgusu sonrası diş hassasiyetinin olmasının nedenleri, nasıl tedavi edileceği ve ne zaman diş hekimine görüneceği ve diş hassasiyetinin diğer olası nedenleri de bu yazıda yer almaktadır.

Diş Dolgusu
Diş hekimi önce etkilenen dişin etrafındaki alanı uyuşturur. Diş dolgusu, diş hekiminin dişteki herhangi bir çürüğü çıkarmasını ve ardından boşluğu yeni bir malzeme ile doldurmasını içeren bir diş işlemidir. Dişin etrafına uyuşturucu madde enjekte edildikten sonra dişin çürük bölgesi genellikle bir diş matkabı ile temizlenir. Bu alan daha sonra altın, gümüş amalgam, kompozit veya porselen ile doldurulur. Doldurduktan birkaç saat sonra kişi yüzünde uyuşma, kaşıntı veya şişlik hissedebilir. Ayrıca yemek yemede, yutkunmada, konuşmada veya yüzlerini hareket ettirmede güçlük çekebilirler. Bazı durumlarda, diş hekimleri, kişinin yanlışlıkla dilini veya yanaklarını ısırmasına neden olduğundan, insanların birkaç saat boyunca yemek yemekten veya içmekten kaçınmasını önermektedir. İlacın etkisi geçince bu duygular kaybolur. Ancak ilerleyen günler ve haftalarda kişi yeni dolguna alıştıkça bazı yeni hisler fark edebilir. Dolgulu dişin veya çevresinin hassasiyeti bu dönemde en sık karşılaşılan olaylardan biridir.


 
Diş Dolgusu Sonrası Hassasiyet
Diş Dolgusu Sonrası Olası Sorunlar Bir kişi hassas dişlere sahip olduğunda, bazı tetikleyicilerin dolgulu dişin içinde veya çevresinde geçici, rahatsız edici bir his yarattığını görebilirler. Gelip hızla kaybolan soğuk veya ani bir ağrı şoku gibi hissedilir. Diş dolgusu yapıldıktan sonra diş hassasiyetini tetikleyebilecek faktörler vardır. Bu faktörler aşağıdaki gibidir:
Dondurma, buzlu dondurma veya buzlu içecekler gibi soğuk yiyecekler veya içecekler
Kahve veya çay gibi sıcak içecekler
Ağızdan nefes alırken dişe çarpan hava, soğuk hava ile daha da kötüleşebilir
Şeker gibi şekerli yiyecekler
Meyve, meyve suyu ve kahve gibi asitli yiyecekler ve içecekler
Yemek yerken ısırmak

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder